
Het festivalseizoen in de Benelux is helaas weer bijna voorbij. De zwoele dansavonden zullen zich in de komende maanden weer naar binnen verplaatsen. Nou is deze blog geen treur-betoog over het voorbijgaan van het festivalseizoen, maar over het verminderen van het plastic afval.
De afgelopen jaren was er steeds meer aandacht voor het tegengaan van de grote hoeveelheid plastic bekers die aan het eind van een festival over het hele terrein verspreid lagen. Voor de gemiddelde festivalganger is het geluid van krakende bekers onder je voeten heel bekend. Het is echter onnodige vervuiling en zonde van al dat plastic. Ik was deze zomer weer van de partij bij een aantal festivals en het viel mij op dat er daadwerkelijk steeds bewuster omgegaan wordt met al dat afval.
Iedereen draagt bij
De organisatoren van festivals, maar ook overheden, gemeenten en de bedrijven die erbij betrokken zijn, spannen zich dit jaar weer in om het afval tegen te gaan. Bij sommige festivals werden plastic bekers zelfs helemaal verboden. In maart werd er door Greenpeace zelfs een heus Plastival georganiseerd. Een festival dat in het teken stond van een wereld zonder wegwerp plastic. Bij dit festival was alles aanwezig wat er bij de festivals hoort, zoals foodtrucks, kunst, muziek en de gezellige open bar, maar dat allemaal zonder plastic. Wat dan wel? Alles dus met navulbare en herbruikbare verpakkingen.
Veel festivals gebruiken nu ook het statiegeldsysteem. De dunne plastic bekers zijn vervangen en ingeruild voor een harde beker, van polyproyleen, waar je eenmalig voor betaald en vervolgens kan blijven bijvullen. Ook worden plastic muntjes bij festivals vervangen voor alternatieven. Vooralsnog leek het dit jaar allemaal nog business as usual met veel troep. Maar ook de bezoekers zelf zijn naar mijn idee bewuster met hun vuilnis aan het omgaan. En dit maak het natuurlijk voor iedereen leuker, beter en duurzamer.
En er is altijd nog water
Natuurlijk kunnen we ook gewoon water gaan drinken uit een herbruikbare fles. Dat is iets minder gezellig maar aan de andere kant is een roesloos festival op zijn tijd ook wel wat. Dan maak je het tenminste helder mee!
Veel jongeren drinken op festivals overmatig alcohol. En daar we de afgelopen jaren steeds meer festivals afgaan en steeds meer evenementen bezoeken, liggen er ook risico’s op de loer. Een verslaving aan alcohol wordt niet altijd als zodanig gezien. Het is altijd goed om verslavingszorg te zoeken wanneer dat nodig is.
Ik ging in ieder geval heerlijk los op een fris recyclebaar bekertje water.