Deze soorten vrachtwagens zijn er

Vrachtwagens worden gebruikt voor diverse vormen van transport. Zo worden vrachtwagens ingezet voor distributiecentra van winkelketens om de voorraden door het land te transporteren. Ook worden compacte vrachtwagens gebruikt door kleinere bedrijven om bijvoorbeeld werkmaterialen te verplaatsen. De verschillende soorten vrachtvervoer vragen om een geschikt model vrachtwagen. Maar welke typen vrachtwagens zijn er precies?

Frontstuur of torpedofront

De vrachtwagencabine is kenmerkend voor de vele soorten vrachtwagens die er zijn. Je hebt hierbij de zogeheten frontstuur cabine en de torpedofront. Vroeger bevond de cabine voor de bestuurder zich vaak achter de motor. Hierdoor hadden vrachtwagens een grote ‘neus’ aan de voorkant. Tegenwoordig hebben de meeste vrachtwagens frontstuur. Dit betekent dat de bestuurder boven, naast of voor de motor zit. De cabine is daarmee dusdanig naar voren geplaatst dat de vrachtwagen een platte voorkant heeft. Door de cabine naar voren te plaatsen ontstond er meer ruimte voor de vracht en had de bestuurder meer zicht.

Samenstelling

Wanneer we kijken naar samenstelling dan er kortweg drie soorten samenstellingen. Er zijn trekkers met opleggers of een trailer, vrachtauto’s met een aanhangwagen, en je hebt de zogeheten LZV’s. LZV taat voor ‘Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie’. Dit type vrachtwagen wordt ook wel ‘Ecocombi’ genoemd. Het is een vrachtwagen die meer kan vervoeren dan een standaard vrachtwagen combinatie. In Nederland zie je vooral de eerste twee soorten vrachtwagens.

Functie

Naast hun samenstelling kun je de vrachtwagens opdelen in het soort vrachtvervoer of hun functie. De meest gebruikte vrachtwagen is de distributievrachtwagen. Deze kenmerken zich door een grote laadbak en worden gebruikt voor het transport van allerlei goederen. Deze vrachtwagens zijn uitermate geschikt voor het vervoeren van producten van en naar distributiecentra.

Je ziet de meeste van deze vrachtwagens met een metalen laadruimte. Maar je hebt ook andere soorten aanhangers zoals een zeil of een dieplader. Deze vrachtwagens worden ook 'tautliners' genoemd. Dit kan handig zijn wanneer je vaak producten moeten laden en lossen. Een dieplader is een soort oplegger en kan worden gebruikt voor het vervoer van hoge voorwerpen. Deze worden meestal aangetrokken door een trekker en hebben een trailer.

Ook heb je kiepwagens of ‘kippers’. Deze vrachtwagens kunnen de laadbak tot een schuine stand brengen waardoor de vracht makkelijker gelost kan worden. Deze vrachtwagens worden daardoor vaak ingezet voor landbouw werkzaamheden. En je hebt tankwagens. Deze hebben meestal een cilindervormige laadruimte en kunnen worden ingezet voor vervoer van vloeistoffen of gas.

Inkoop van vrachtwagens

Voor de inkoop van vrachtwagens kun je terecht bij dealers. Tip: kijk ook eens naar tweedehands vrachtwagens. TrucksNL is een online marktplaats voor vrachtwagens van bekende merken zoals MAN, Volvo, DAF en Mercedes-Benz. Je kunt bij TrucksNL zowel voor nieuwe als gebruikte vrachtwagens goed terecht. Het platform heeft meer dan 100.000 advertenties en heeft daarmee een enorm aanbod in vergelijking met andere aanbieders.