Help, ik word kaal!

Kom dit je bekend voor: een bosje haren rond het putje elke keer als je een douche neemt? Of je haar niet meer durven borstelen omdat er een hele pluk loskomt? Jakkes, ik word kaal. Maar dat overkomt toch alleen mannen?

Een kwestie van hormonen

Voor haaruitval kunnen heel verschillende oorzaken zijn. En een ervan is de ‘mannelijke’ vorm van kaalheid. Ja, ook bij vrouwen. Alopecia androgenetica is de wetenschappelijke naam en het heeft alles te maken met hormonen. Daarom overkomt het vrouwen vooral in de menopauze. In tegenstelling tot alopecia androgenetica bij mannen, waarbij een volkomen kale plek op de kruin ontstaat, wordt het haar dunner over een groter oppervlak. Het haarverlies is blijvend en er valt weinig tegen te doen, maar volledige kaalheid op de kruin komt bij vrouwen vrijwel niet voor. Vaak lukt het om het dunner worden van het haar te camoufleren, en ook een haarstukje of haarwerk kan uitkomst bieden. Veel informatie over deze vorm van haarverlies kun je vinden in dit artikel van thuisarts.nl.

Andere oorzaken van haarverlies

Plotselinge haaruitval kan allerlei oorzaken hebben, en vaak groeit het haar weer teug wanneer de oorzaak verdwijnt. Stress en koorts kunnen factoren zijn. IJzertekort, een schildklierziekte, chemotherapie of een te laag lichaamsgewicht zijn andere bekende boosdoeners. En je haar kan ook uitvallen wanneer je het zelf beschadigt, bijvoorbeeld door het altijd strak op te binden of te vlechten.

Wat helpt tegen haaruitval?

Zoals gezegd, aan bepaalde vormen van haaruitval kun je weinig doen. Shampoos, crèmes en lotions beloven van alles, maar het zijn geen wondermiddelen. Een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen – vooral B-vitaminen, ijzer en zink – tast de gezondheid van het haar aan. Bij een afwisselend dieet krijg je deze belangrijke micronutriënten in voldoende mate binnen, maar bij sommige lichamelijke condities kan het wenselijk zijn supplementen te slikken.

Meer over de, al dan niet vermeende, werkzaamheid van medicijnen en vitaminen tegen haaruitval kun je lezen in dit apothekersadvies.

En natuurlijk kan het geen kwaad om lief te zijn voor je haar en een paar voorzorgen te nemen:

  • Vermijd hete föhns en krultangen
  • Gebruik een milde shampoo en conditioner
  • Volg geen crashdiëten
  • Gebruik een natuurlijke borstel van varkenshaar
  • Draag geen strakke haarstijlen
  • Was je haar met lauwwarm water
Vorig artikelVacatures in Nederland
Volgend artikelDruk weekschema

Gerelateerde Blogs

Wat vinden studenten het leukst aan het doen van zwemmen en zo?

Zwemmen is een populaire sport onder studenten. Het biedt veel voordelen,...

Nieuwste blogs

Ontdek het comfort van een mline kussen: slaap als nooit tevoren!

Heb je ooit nagedacht over de invloed van een...

Een interieur zoals in de boekjes? Kies zorgvuldig je raamdecoratie

Interieurinrichting is een creatief proces. Je huis personaliseren en...

Ontdek waarom steeds meer mensen voor een elektrische stadsfiets kiezen!

Mensen die vaak de fiets als vervoermiddel gebruiken, kunnen...