Vacatures in Nederland

Door heel Nederland zijn verschillende vacatures te verkrijgen. Van technische medewerker tot leraar, je kan het zo gek niet bedenken of je kan er je werk van maken. Waarin voorgaande jaren de werkgelegenheid erg is toegenomen is dit nu wel een ander verhaal. In 2019 en in 2020 is de stijging in sommige provincies erg vermindert. Maar toch is het voor veel mensen wel erg belangrijk om werk te hebben. Want zonder een baan komt er helaas ook geen geld meer binnen… Opvallend is dat er steeds meer verschillende banen de aandacht krijgen. Tot en met mbo-niveau 2 zijn schoonmakers, bijvoorbeeld in hotels of kantoren, vrachtwagenchauffeurs, laders en lossers, trainers en sportinstructeurs of inpakkers erg populair. Voor havo, vwo, of mbo-niveau 3 en 4 zijn dit erg bekende banen: monteurs van industriële machines of landbouwmachines, televerkopers, verkoopmedewerkers, installateurs van elektrische apparatuur of vertegenwoordigers. En bij een hoger opgeleid iemand zijn dit veelvoorkomende banen : softwareontwikkelaars, specialisten op het gebied van reclame en marketing, bedrijfs- en organisatieanalisten, vertegenwoordigers of leidinggevende functies op gebied van informatie- en communicatietechnologie. Banen genoeg dus zou je zeggen…

De randstad

Vooral voor 50-plussers kan het soms erg lastig zijn om nog ergens aangenomen te worden. Vaak word je niet eens voor een gesprek uitgenodigd omdat ze je leeftijd hebben gezien. Dit is natuurlijk schandalig aangezien je pas echt weet wat iemand kan als je diegene in het echt hebt ontmoet. Maar tegenwoordig pakken de meeste 50-plussers het goed aan. Door een LinkedIn profiel aan te maken en je CV online beschikbaar te zetten maak je steeds meer kans. De meeste recruiters letten dan ook meer op wat de sollicitant in het verleden allemaal heeft gedaan dan dat ze gelijk naar de leeftijd kijken. Vooral in de randstad zien we deze verschillen. In de wat kleinere dorpjes zoals Ridderkerk en Gouda gaat het steeds beter. Vacatures in Ridderkerk zijn erg geliefd door Ridderkerkers en door omgeving.

Brabant

In het Zuiden van ons land zien we nog grotere verschillen. Door de stakingen van de boeren zien we dat deze sector het steeds moeilijker krijgt. De overheid wil heel veel boerderijen sluiten omdat dit te veel vervuiling met zich mee brengt. Maar dat betekent dan dus ook gelijk dat heel veel boeren geen werk meer zullen hebben. Bij een andere boerderij aansluiten of een hele andere baan zoeken zijn dan opties. Dit betekent ook dat er dan wel ander soort vacatures open moeten staan voor deze mensen. Hopelijk gaat iedereen daar goed mee om!