Voldoende slapen is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar waarom is slaap zo belangrijk? En hoeveel uren moet je slapen per nacht? Je hoort wel eens dat 8 uur volstaat, maar sommigen hebben genoeg aan 5 uur slaap. Wij leggen je uit waarom een goede nachtrust van belang is en wat de voordelen ervan zijn.
Persoonlijk slaappatroon
Je kent het misschien: jij bent moe en kruipt om tien uur ‘s avonds in bed, maar je partner vervoegt je pas tegen middernacht in jullie knusse tweepersoonsbed. Elke persoon heeft dan ook een ander slaappatroon en bijgevolg meer of minder slaap nodig. Een vast slaapritme – hoe dat er ook uitziet – is in elk geval belangrijk voor een goede nachtrust. Ga steeds op hetzelfde uur slapen en sta op hetzelfde moment op. Door deze structuur zal je ‘s avonds makkelijker in slaap vallen en dus ook beter slapen.
Slaapbehoefte
Je leest meestal dat we gemiddeld 7,5 tot 8 uur slaap nodig hebben per nacht. Volstaan die uren dan om goed uitgerust te zijn? Dan is afhankelijk van persoon tot persoon. De ene heeft minder slaap nodig en voelt zich na 5 uurtjes fris en monter, de ander heeft eerder 9 à 10 uur slaap nodig per nacht.
REM-slaap
Eenmaal in slaap gevallen onder je lekker warme dekbed, ga je altijd door een aantal fases. De eerst fase is de lichte slaap of het waakstadium. Daarin schommel je nog wat tussen slapen en wakker zijn. Ook de tweede fase is nog de lichte slaap, maar hier gaat het waken over in slapen. De derde fase is de diepe slaap. In deze fase bouw je energie op voor de volgende dag. Na de diepe slaap beland je in een droomslaap of REM-slaap. Dat laatste staat voor Rapid Eye Movement en verwijst naar de snelle horizontale bewegingen die je ogen maken tijdens deze slaapfase. Dit is eigenlijk de belangrijkste fase binnen het slaappatroon omdat je hersenen hier gegevens verwerken en elementen opslaan in het langetermijngeheugen.
Voordelen slaap
Slapen heeft heel wat voordelen. Na een goede nachtrust heb je veel energie en ben je klaar voor de dag. Je concentratievermogen is hoger waardoor je je scherper en alerter voelt. Bijgevolg neem je makkelijker nieuwe informatie op. Slaap maakt je ook gelukkiger en positiever. We kennen allemaal dat grumpy gevoel na een te korte nacht. Onvoldoende slaap maakt dat je prikkelbaar en gespannen bent, een gevoel dat we natuurlijk willen vermijden. Wie voldoende slaapt is ook minder vatbaar voor ziektes, want je hoeveelheid slaap heeft een directe invloed op je immuunsysteem. Je merkt het al: goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. Welterusten!