Wat is het verschil tussen VPS en een dedicated server?

Je zou denken dat iedereen dit wel weet in dit tijdperk. Maar er komt tegenwoordig zoveel op je af qua informatie, misschien wel fijn toch nog een keer de verschillen én voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Voor je dus bijvoorbeeld jouw website online zet, heb je een hostingpakket nodig. Er zijn vele verschillende hostingpakketten. Zo kun je shared hosting afsluiten voor je website, maar ook hosting met een VPS of hosting met een dedicated server. In dit artikel lees je meer over VPS en een dedicated server. Met deze informatie kun je hopelijk gemakkelijker bepalen welke vorm van hosting het beste bij jou en jouw website past.

Wat is een dedicated server?

Bij dedicated server hosting krijg je een fysieke server van de hostingprovider, die helemaal van jou is. Je hoeft deze server dan ook met niemand te delen. De voordelen van dedicated server hosting zijn dat je een geheel eigen server tot je beschikking hebt, die je helemaal naar wens in kan richten. Je hebt meer rekenkracht tot je beschikking. Dit is ideaal voor grote websites of webwinkels. En je hebt geen last van andere mensen, aangezien je jouw server niet hoeft te delen. De leverancier is verantwoordelijk voor de aanschaf en afschrijving van de hardware, voor de kosten om de server online bereikbaar te houden. De serverruimte is vaak voorzien van moderne koeltechnieken, noodstroomvoorziening en beveiliging. Ook is de netwerkinfrastructuur vaak van hoge kwaliteit. Er zijn ook wel wat nadelen. Je betaalt meer geld voor een eigen server en je hebt meer onderhoud aan je eigen server.

Wat is een VPS?

De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server. Een Virtual Private Server is een fysieke server, die opgedeeld wordt in kleinere virtuele servers. Je deelt de fysieke server met andere mensen, maar je hebt wel je eigen ‘ruimte’ op deze server. Verschillende VPS-servers staan op één fysieke server, maar werken volledig onafhankelijk van elkaar. VPS hosting gaat een stapje verder dan shared hosting, maar is weer minder uitgebreid en dus goedkoper dan dedicated server hosting. 

De voordelen van een VPS server zijn dat het dus goedkoper is en ook dat je je hostingpakket gemakkelijk kunt aanpassen. Ook heb je meer controle over je hosting dan bijvoorbeeld bij shared hosting. Hier zijn ook wel weer wat nadelen te noemen. VPS hosting is dus wel duurder dan shared hosting. Je hebt meer onderhoud aan je VPS server en je hebt toch ook wel wat technische kennis nodig om bepaalde wijzigingen in de instellingen te kunnen doorvoeren.

Gerelateerde Blogs

iPhone X vs. iPhone SE 2020: welke is beter?

De iPhone X is inmiddels niet meer bij Apple, maar wel...

Nieuwste blogs

Inpakken voor de zon en zee

Als je van plan bent om naar Hurghada te...

Waarom koeling onmisbaar is op jouw event

Stel je voor: een zomerse dag, de zon staat...

Ontdek het comfort van een mline kussen: slaap als nooit tevoren!

Heb je ooit nagedacht over de invloed van een...
spot_img