Werken zonder diploma, kan dat?

Een leven lang leren, dit motto horen we steeds vaker voorbij komen en is ons al vroeg bijgebracht. Als we een goede baan willen vinden zullen we een goede opleiding moeten volgen. Het liefst eentje of hbo-niveau of zelfs een universitaire studie. Toch is niet ieder mens gemaakt om te leren. Omdat ze dom zijn? Nee, zeker niet omdat ze dom zijn! Sommige mensen voelen zich gewoon niet thuis in de schoolbanken met een boek onder hun neus. Deze mensen leren door middel van dingen doen. Dit zijn praktijkgerichte mensen die onvoldoende gemotiveerd zijn om naar school te gaan. Maar kunnen deze mensen dan wel werken? Die vraag beantwoorden we graag voor je.

Werken zonder diploma is mogelijk

Om meteen maar met de deur in huis te vallen.. Ja, werken zonder diploma is zeker mogelijk! Maar waarom staan er dan bij veel vacatures dat ze op zoek naar iemand met een mbo-, hbo-, of universitaire opleiding? Omdat je voor deze banen wel een diploma nodig hebt. In het algemeen zien bedrijven inderdaad graag dat je een diploma op zak hebt. In dit geval weten ze namelijk dat je de basisstof beheerst maar het hoeft niet meteen te betekenen dat je veel beter bent dan iemand die geen diploma heeft. Sommige mensen zijn zo gepassioneerd over een bepaald vak dat ze zichzelf allemaal dingen hebben aangeleerd met als gevolg dat ze soms nog beter dit beroep kunnen uitoefen dan jou. De enige grote uitdaging hierin is dat zo’n persoon zichzelf wel moet bewijzen bij een bedrijf en met een hele goede sollicitatiebrief moet komen.

Werken en leren

Tegenwoordig kun je bij veel (praktische) bedrijven ook het werken combineren met een studie. Hierbij werk je bijvoorbeeld 4 dagen in de week en ga je een dag in de week naar school of volg je een thuisstudie. Op het moment dat je gaat werken heb je dus geen diploma nodig. Deze haal je in de loop der jaren. Als je het via deze weg aanpakt heb je uiteindelijk toch nog een diploma. Veel mensen kunnen zich hiervoor wel motiveren omdat leren in dit geval maar 20% van de tijd in beslag neemt tegenover 80% werken en doen wat ze leuk vinden.

Een eigen bedrijf

Wil jij graag een eigen bedrijf oprichten? Ook daar heb je geen diploma voor nodig. Oke, het kan wel erg handig zijn maar als jij een online webshop wil oprichten zonder daar een opleiding voor gedaan te hebben kan dat prima. Je wilt jezelf uiteraard wel moeten informeren over het proces zodat je niet tegen de lamp loopt en waardevolle informatie mist.

Gerelateerde Blogs

Hoe vind je eenvoudig het beste personeel voor jouw bedrijf?

Heb je een bedrijf in de agrarische sector of werk je...

Nieuwste blogs

Waarom koeling onmisbaar is op jouw event

Stel je voor: een zomerse dag, de zon staat...

Ontdek het comfort van een mline kussen: slaap als nooit tevoren!

Heb je ooit nagedacht over de invloed van een...

Een interieur zoals in de boekjes? Kies zorgvuldig je raamdecoratie

Interieurinrichting is een creatief proces. Je huis personaliseren en...
spot_img